7 սննդատեսակ՝ ընդդեմ ընկճախտի

Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սնունդն անհրաժեշտ է ոչ միայն մեր ֆիզիկական առողջության, այլև մեր տրամադրության համար և կարող է ազդել դեպրեսիայի ու անհանգստության վրա։

12/7/2016 3189 դիտում ID # 88947430
Առողջություն
Հավանե՞լ եք նյութը: Կիսվե՛ք Ձեր ընկերների հետ։

Սնունդը վիտամինների, սննդարար նյութերի ու հակաօքսիդանտների աղբյուր է մեր օրգանիզմի համար։
Կենդանիների վրա անցկացված գիտափորձերը ցույց են տվել, որ ճարպով, շաքարով հագեցած ու վերամշակված սնունդը կարող է մեծացնել անհանգստության ու ընկճախտի ձեռքբերման հավանականությունը։
Ուտեսները, որոնք հարուստ են շաքարով, ճարպով ու նատրիումով, հաճելի են ու կախվածություն են առաջացնում։ Դրանք կարող են ժամանակավորապես բարձրացնել տրամադրությունը, հանել դեպրեսիայից, սակայն դրանց ազդեցությունը խաբուսիկ է։
Ի հակադրություն դրա՝ միջերկրական սննդակարգը, որը հարուստ է ձկով, ձիթապտղի յուղով, ընկուզեղենով ու ամբողջական հատիկներով, ապահովում է դեպրեսիայի փոքր հավանականություն։ 
Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ Միջերկրական սննդակարգին 4 տարի հետևելուց հետո մարդկանց մոտ դեպրեսիայի հավանականությունը կրճատվել է 40-60%-ով:

Միդիաներ և ոստրեներ

Ոստրեներն ու խեցեմորթները մեծ քանակությամբ վիտամին B12 են պարունակում։ Այս վիտամինը կարևոր է ուղեղի ու նյարդերի նեյրոազդակների աշխատանքի համար, և դրա անբավարարությունը կարող է հանգեցնել դեպրեսիայի ու անհանգստության։ Եթե Դուք բուսակեր կամ բուսասեր եք, ապա պետք է մտածեք բավականաչափ B12 վիտամին ստանալու մասին, քանի որ այն հիմնականում կարելի է գտնել մսի, կաթնամթերքի ու հավկիթի մեջ։ Կարևոր է վիտամին B12-ը ստանալու այլընտրանքային տարբերակ մտածել։

Ընկուզեղեն

Ընկուզեղենը վիտամն Е-ի հրաշալի աղբյուր է։ Դուք կարող եք դրանք հում օգտագործել, առանց աղի։ Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ օրական 30 գրամ խառը ընկուզեղենը կարող է նվազեցնել դեպրեսիան կամ այն ունենալու հավանականությունը։

Հապալաս և այլ հատապտուղներ

Հատապտուղները, հատկապես հապալասը պաշտպանում է ուղեղը։ Հետազոտություններից մեկի ժամանակ պարզվել է, որ հապալասի հաճախակի օգտագործումը նվազեցնում է Ալժիմերի հիվանդության ձեռքբերման հավանականությունը 35 տոկոսով։

Հատիկավորներ

Հատիկավորները, ինչպես օրինակ ոսպն ու լոբին, մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու և ցինկ են պարուակում, որոնք երկուսն էլ օգագործվում են դեպրեսիայի բուժման համար։ Հատկապես լոբին մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու է պաունակում։
Բավականաչափ ցինկ ստանալը հատկապես կարևոր է բուսակերների ու բուսասերների համար, քանի որ ցինկի պարունակությունն օրգանիզմում կարող է կրճատվել 50 տոկոսով՝ բույսերի մեջ առկա ֆիտինային թթվի պատճառով։

Սև շոկոլադ կամ հում կակաոյի փոշի

Սև դառը շոկոլադն ու կակաոյի փոշին կակաոյի պոլիֆենոլներ են պարունակում. բույսերի մեջ պարունակվող հակաօքսիդանտ, որը, հետազոտությունների համաձայն, հաղորդում է հանգստության ու բավարարվածության զգացում։ 
Ահա համեղ բաղադրատոմս. 
1 բանան
2 ճաշի գդալ կակաոյի փոշի
6-8 խուրմա
3 բաժակ ջուր կամ նուշի, սոյայի կաթ
Կարելի է նաև ավելացնել կես բաժակ հապալաս

Դդմի կորիզներ

Դդմի՝ քառորդ չափով կորիզները պարունակում են մագնեզիումի, օրգանիզմին անհրաժեշտ այլ հանքանյութերի պարունակությունը դեպրեսիան ու անհանգստությունը հաղթահարելու համար։ Դդմի կորիզները պարունակում են նաև ցինկ, բուսական հիմքով օմեգա-3 ճարպաթթու և տրիպտոֆան, որը խթանում է քունը։

Քրքում

Քրքումի ակտիվ բաղադրիչ է կալցիումը՝ հակաբորբոքային նյութ, որն օգտագործվում է հակադեպրեսանտների մեջ ընկճախտը բուժելու համար։ Այն կարելի է օգտագործել ինչպես որպես ուտեստների համեմունք, այնպես էլ որպես թեյ։

Բասկետբոլ խաղացող փղերը

WEB 365 9/6/2016